top of page
challenge 3.png

In de vorige uitdaging toonden we je hoe het coronavirus zich verspreidt. Heb je de verschillende parameters uitgetest? Aarzel niet om jullie resultaten te delen via Facebook (CodeNPlayBE of mail: scratch@codenplay.be)! 

 

Deze animatie werd gemaakt met Scratch, een website waar je zelf animaties, spelletjes en verhalen kan maken door middel van eenvoudige programmeertaal. Die gaan we vandaag ontdekken! 

 

Ga naar https://scratch.mit.edu/. Bovenaan vind je een menu met verschillende onderdelen. We zullen het samen doornemen: 

NDL7.JPG

Maak: 

Klik op de knop 'maak' om naar de programmatie pagina te gaan en meteen te kunnen beginnen coderen. Als het je eerste keer dat je dit menu ziet, klik dan op de video (en zet de Nederlandse ondertitels aan) voor een snelle introductie. 

Heb je alles begrepen? Hier zijn enkele uitdagingen voor je: 

https://jspaint.app/#load:https%3A%2F%2Fi.imgur.com%2FfVFpqZf.png

  1. Laat de kat 10 stappen vooruit gaan wanneer er op de groene vlag wordt geklikt 

  2. Laat de kat 10 stappen achteruit gaan wanneer er op de groene vlag wordt geklikt 

  3. Laat de kat 50 stappen klimmen wanneer er op de groene vlag wordt geklikt 

  4. Laat de kat weer naar het midden gaan wanneer er op “spatie” wordt geklikt 

  5. Laat de kat “hallo” zeggen gedurende 2 seconden wanneer er op de groene vlag wordt geklikt 

 

Makkelijk? Dan doen we verder! 

  1. Laat de kat 20 stappen verplaatsen en “1,2,3,4,...” (1 dan 2 dan 3 dan 4) zeggen

  2. Herhaal de vorige code 3 keer door de “controle” instructie te gebruiken

  3. Herhaal de code van stap 6 tot in het oneindige 

  4. Start de vorige code door op de groene vlag te klikken 

  5. BONUS: laat de kat “au” zeggen wanneer hij de rand raakt! 

 

Gefeliciteerd! Je hebt nu 3 basis programmeer principes gebruikt: de instructies, de evenementen en de herhalingen/loops. Er zijn nog veel meer dingen te ontdekken in de programmeer- bibliotheek aan de rechterkant van je scherm, zoals geluid of uiterlijk. 

Dat is allemaal goed en wel, maar waarvoor dient dit? Ga daarvoor naar het volgende tabblad ;-)

NDL8.JPG

Ontdek

Duizenden kinderen wereldwijd gebruiken Scratch al voor bijna 10 jaar. Je kan hun projecten en alles wat mogelijk is hier ontdekken. Veel van deze projecten zijn in het Engels, maar er zijn er ook in andere talen waaronder het Nederlands! Er zijn niet enkel projecten maar ook studio’s, samengesteld uit verschillende projecten met hetzelfde thema. Hier zijn enkele van mijn favoriete projecten:

 

https://scratch.mit.edu/projects/340388814/ 

https://scratch.mit.edu/projects/373986764/ 

https://scratch.mit.edu/projects/364739554/ 

 

Al deze projecten zijn gecreëerd door ervaren Scratchers! Je kan bij al deze projecten “naar binnen kijken” om te zien hoe deze opgebouwd zijn. Maak je geen zorgen als je niet alles begrijpt! Er is nog veel te leren. Klik maar op het volgende tabblad… 

 

Ideeën

Het ideeën-tabblad is vol tutorials en ideeën om je Scratch avontuur te beginnen en je eigen project aan te maken. Kies maar uit te lijst en vergeet niet om de ondertitels aan te zetten! Een aanrader is bijvoorbeeld “breng een personage tot leven”, “creëer een sprekende animatie” en, als je een ingebouwde camera hebt, “videodetectie”!   

NDL9.JPG

Vond je dit een leuke inleiding? Wil je meer weten? We nodigen je uit om een profiel aan te maken zodat je je projecten kan opslaan en delen met vrienden en familie! Om dit te doen ga je naar de knop 'word scratcher' aan de rechterkant. Gebruik je eigen e-mail adres of dat van je ouders. Eens je dit gedaan hebt ben je officieel lid van de Scratch gemeenschap!

 

Nu heb je ook een nieuwe optie wanneer je een project uitdenkt: je kan een remix maken door de code van iemand anders te gebruiken en deze aan te passen. Deze kan je dan opslaan voor jezelf, of delen door op de knop “delen” te klikken…

 

Dat is alles voor vandaag! Morgen zijn er we er weer met meer uitdagingen en ideeën om de verveling tegen te gaan. Deel vooral jullie creaties met ons en wij zullen hetzelfde doen doorheen deze hele quarantaine periode. In tussentijd, zorg goed voor jezelf en je familie. Tot morgen! 

bottom of page