We stellen vandaag met trots Blocky Games voor; https://blockly.games/ (de taal kan je bovenaan rechts aanpassen

 

Opgelet: op het einde programmeer je met tekst en niet meer met blokken. Een kans om dat eens van dichterbij te bekijken! 

 

Programmeren met blokken bestaat sinds de jaren '60, maar het is pas sinds kort dat het gebruikt wordt om te leren programmeren. Een visuele taal (de blokken) vervangt hierbij een alfabetische taal (codeer taal)

De taal die gebruikt wordt in Blockly is dus eigenlijk Javascript, maar dan op een andere manier. Dit heeft enkele voordelen: 

  • De blokken zijn makkelijk om te vertalen

  • De blokken krijgen een unieke kleur zodat het makkelijker leesbaar is

  • De kans op het maken van fouten is minder groot

 

Het nadeel van blokprogrammeren is dat het minder flexibel is en dat een machine meer tijd nodig heeft om de code uit te voeren (Hoe groter het programma dat je maakt, hoe trager het zal gaan) 

 

Toch is het interessant om eens te kijken wat er precies gebeurt: Eerst, plaats jij de blokken in een bepaalde volgorde. Wanneer je op 'start' (of de groene vlag) klikt zal jouw computer de code verzenden via het internet naar een server - een mega grote computer ergens op de wereld. Deze gaat dan op zijn beurt: de code vertalen naar JavaScript, een vertaling maken naar computertaal zodat de computer de opdracht kan uitvoeren, het resultaat simuleren en deze terugsturen via het internet naar jouw computer. En dit alles in slechts 1 seconde tijd!